Felépítményezőknek építve

Vontató, merevalváz, tréler, tűzoltóautó, daru – vagy a legjobb autószállító, amely szabadidő-autókat is szállíthat a felső rámpán. Az új Volvo FM-et különleges alkalmazásokra tervezték, építették és készítették fel. Az új Volvo FM kialakításánál fogva elődjénél nagyobb mértékben könnyíti meg az egyedi megoldások alkalmazását, illetve a felépítményezési folyamatot. Ez szükségtelen kiadásoktól kíméli meg az ügyfelet, valamint gyorsítja a végső átadást, így a jármű hamarabb kezdhet el pénzt keresni.

Volvo FM tűzoltóautó

„Nincs olyan, hogy tipikus Volvo FM” – magyarázza Johan Eknander terméktervező. „És ez az egyik erősségünk – hogy ilyen széles kínálatot tudunk biztosítani, és közvetlenül a gyárból tudunk kielégíteni ilyen sok specializált igényt. Ha végiggondolja valamennyi lehetséges tengelykialakítást, a különféle alvázmagasságokat, a felfüggesztési magasságokat, a fülkeméreteket és így tovább – konfigurációs lehetőségek sokaságát kapja. És az új Volvo FM révén a legtöbbet biztosítani tudjuk.” Ráadásul a kínálatot most még tovább bővítettük, például az új öttengelyes 10×4 változatokkal.

Volvo FM emelőkosár

A gyár garanciát jelent

A teherautók a megrendelés pillanatától egyedivé válnak. Ez lehetővé teszi a gyár számára, hogy már a kezdetektől a specifikációjának megfelelően optimalizálja a járművet. Extrém alkalmazásokra az alváz személyre szabottan is elkészíthető a gyárban. Johan Eknander rámutat, hogy ez egyedülálló a Volvónál. „A jobb minőség és a rövidebb szállítási idő mellett ez a sokoldalúság azt is jelenti, hogy az ügyfél teljes garanciális védettséget kap – a teljes Volvo csomagot. Ilyet senki más nem kínál.”

Konfigurációs lehetőségek sokasága

Népszerű a felépítményezők között

„A felépítményezők többek között azért becsülik nagyra a Volvókat, mert már közvetlenül a fülke mögött egyenes alváztartókkal készülnek – egy ívelt alváztartóra rémálom a felépítményezés” – mondja Johan Eknander.

Volvo FM ISO pótkocsi

Egyes dolgok magától értetődőek, mégsem általánosak az iparágban: „Próbáljuk távol tartani az alkatrészeinket attól a területtől, amelyen a felépítményezőknek dolgozniuk kell. Továbbá megfelelő rögzítési pontokat alakítunk ki az alvázon, elegendő helyet biztosítva azok használatához” – folytatja. „A szállítási időt is csökkenthetjük azáltal, hogy már egy korai fázisban pontos rajzokat biztosítunk az adott teherautóról. Ez lehetővé teszi a felépítményező számára, hogy még azelőtt elkezdje a felépítmény készítését, mielőtt látná a teherautót.”

Volvo FM hátulrakodó hulladékszállító

Pontosan mennyire sokoldalú? „Bármely oldalon elhelyezhetjük az üzemanyagtartályokat, megváltoztathatjuk a szerszámosládák, az üzemanyagtartályok és az AdBlue-tartályok elhelyezkedését. A hátsó alváz hosszúsága 50 milliméteres lépésekben változtatható, és tengelytávolságok sokkal szélesebb kínálatával rendelkezünk. Mindez pedig már gyárilag lényegesen nagyobb mértékben személyre szabható” – válaszolja Johan Eknander.

Daru előkészítések

A darus teherautóknál gyakran közvetlenül a fülke mögött van szükség helyre. Ezt szem előtt tartva úgy alakítottuk ki az előkészítéseket, hogy az általában itt elhelyezkedő nehezebb elemek hátrább kerüljenek. „Ezek átépítése egyébként a felépítményező több napi munkájába kerülne – és ennek költségei mellett a garanciát és a jogszabályi előírások teljesítését is kockáztathatja az ügyfél” – teszi hozzá Johan Eknander.

Volvo FM hűtött szállítás

Ellenőrzésre kötve

A felépítmény integrációjának fontos részét képezik az elektronikus berendezések. Az új Volvo FM egy kifejezetten a felépítményezőknek szánt interfészt biztosít ezek számára. Az interfész amellett, hogy biztosítja a kiegészítő berendezések tápellátását, lehetővé teszi a járművezető számára, hogy a műszerfalról, a távirányítóval, vagy akár mindkettővel vezérelhesse azokat.

Johan Eknander

„Tegyük fel, hogy van egy hűtős felépítményünk, és a hőmérséklet túlságosan magasra szökik. Ez figyelmeztetést okozhat a járművezető számára a műszerfalon, és felkínálja a csökkentés lehetőségét.” A távirányító öt bemeneti csatornát is kínál a különféle funkciók és jelzések számára. „Ha daruval rendelkezik, emelés közben láthatja annak pontos magasságát a kijelzőn” – magyarázza Johan Eknander.

Gondolkodjon másként

Johan Eknander szerint a sokoldalúság csupán egy gondolkodásmód – a problémák megoldásának egyfajta megközelítése. „Vegyük a hátsó kerekek mögötti szabad teret, amely lehetővé teszi, hogy közelebb tolathassunk a rámpákhoz és a felszerelésekhez: Ez akkor vált lehetővé, amikor itt valaki kitalálta a keresztstabilizátor fordított felszerelését. Vagy a felfüggesztést, amelyet optimalizáltunk, hogy a legalacsonyabb cserefelépítmények is gyorsan fel- és lerakhatók legyenek.”

Talán mondhatjuk, hogy tipikusan svéd ember sincs. De ha lenne, a finoman szólva is éles eszű Johan Eknander az lenne. 

Ismerje meg a felépítményezési interfész valamennyi részletét

5
Sokoldalúság