Volvo FMX

Volvo FMX, egy korszerű, innovatív megoldásokkal teletömött és áttörő termékjellemzőkkel felvértezett építőipari teherautó.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 vagy 8×6

D11 vagy D13 (330-tól 540 LE-ig)
Volvo FMX légrugós felfüggesztés
Ha így néz ki egy út – taposson a gázra

Mostanáig a légrugózás csekély hasmagassága miatt elsősorban az országúti járművek sofőrjeinek kényelmét szolgálta. De a Volvo Trucks néhány mérnöke úgy gondolta, hogy a feje tetejére fordítják az új légrugózásukat – a laprugózás hasmagasságát kombinálva a légrugózás kényelmével és hatékonyságával.

Építőipari környezetben csak kevéssé tolerálható a rugóstagok és légrugók tengelyek alatti túlnyúlása. Ezek egyszerűen csökkentik az értékes hasmagasságot. „Ezeket az elemeket ezért a meghajtott tengely tetején helyeztük el, ahol kevésbé sérülékenyek” – mondja Bosse Franzon terméktervező. „Ez legalább 300 milliméteres hasmagasságot eredményez, továbbá a felfüggesztés kívül esik a kavicsok és a kövek tűzvonalán.”

Engedékeny, mégis kemény

A továbbfejlesztett stabilizátorok szintén fontos szerepet játszanak az új légrugózásban. Ezek felfelé fordítva és a tengelyek között középen elhelyezve immár az úttól, illetve a pótkocsitól érkező erőhatásokat az alváz legmerevebb része felé továbbítják, javítva a menetstabilitást.

„A légrugózás intelligens vezérlőrendszerrel rendelkezik, amely a maximális billentési stabilitás érdekében optimalizálja a tengelyek közötti terheléseloszlást” – teszik hozzá Peter Frleta stratégiai tervező. „Meg fog lepődni mindenki, aki úgy gondolja, hogy a légrugózású billencsek ingoványosak.”

Többé nem áll a kavicsok és a kövek tűzvonalában

Kinek kell kényelem a kavicsszállításhoz?

Mivel jól ismeri a lyukacsos bányautakon jelentkező mosódeszka hatást, Peter Frleta szerint ez az a terület, amelyen a légrugózás a legtöbbet jelenti: „A vibrációk az alvázról a fülkére, onnan pedig a járművezetőre továbbítódnak. Olyan érzés, mintha darabokra rázódna szét.” Egy pillanatnyi szünetet tart. „Nem csoda, hogy az új légrugózást tesztelő járművezetők örömmel folytatták a teszteket – nem akartak visszatérni egy hagyományos teherautó fáradalmas vezetéséhez.”

Emellett a teherautó számára is előnyösebb, mivel kevesebb a vibrációs károsodás, ami pedig növeli az üzemidőt. Mindemellett a gyorsabb iram a termelékenységet is javítja. „5-10 km/h-s növekedést tapasztaltunk – ami csupán a kényelem következménye” – teszi hozzá Peter Frleta.

Rövidebb túlnyúlás

A felfüggesztés új kialakítása semmit nem hagy a hátsó tengely mögé nyúlni, ami zavarná a billentést. Ennek egyik előnye, hogy közvetlenül egy aszfaltozó gépre is billenthet. „A billentési tengely rendkívül rövid túlnyúlással nagyon közel hozható a hátsó tengelyhez. Számos előnye van, de hát ez az első kifejezetten építőipari alkalmazásra tervezett légrugózás” – mondja Bosse Franzon.

A teljes kínálatban

Az új légrugózás a 4×2-es, a 6×4-es és a 8×4-es hajtásképletű alvázakhoz rendelhető. Ez magában foglalja a Tridem koncepciót is, amelyet arra terveztek, hogy a háromtengelyes bogin 36 tonnás össztömeggel is megbirkózzon, valamint további 10 tonnával az első tengelyen – 46 tonnás teljes legnagyobb össztömeget biztosítva. A légrugók a légrugózás többi alkatrészéhez hasonlóan magasra költöztek, hogy ne legyenek útban.

Peter Frleta

A legjobbak legjobbja

A Volvo FMX extra magas alvázzal légrugózással és dob- vagy tárcsafékekkel is specifikálható építőipari alkalmazásra. Bosse Franzon szerint a Tridem kialakítással együtt ez a fantasztikus manőverezőképesség kulcsa. „A tárcsafékek választásának lehetősége azt jelenti, hogy Volvo Dinamikus Kormányzást is rendelhet. A legjobb felfüggesztéssel, a legjobb fékekkel és a legjobb kormányzással pedig teljesen új karaktert kap a teherautó.”

Peter Frleta az I-Shiftre is emlékezteti. „Ebben az esetben én a legjobb sebességváltót is kérem az enyémbe.”

Bővebb információk az építőipari teherautókhoz kifejlesztett légrugós hátsó felfüggesztésről

7
Légrugózás