Sistemi za podršku vožnji za Volvo FMX

Čak i prvoklasnom vozaču može da zatreba dodatna pomoć na putu.

Kada obavljate građevinske zadatke, često se krećete čas po šljunkarama, čas po javnim putevima. Vožnja po javnim putevima može da bude nezgodna kada se prilagođavate svim drugim učesnicima u saobraćaju. I na šljunkarama nailazite na specifične izazove. Tada koristite sisteme podrške vozaču.


Zajednička kočnica

U određenim situacijama, kao što je skretanje ili vožnja po klizavoj nizbrdici, postoji opasnost da se prikolica zanese i udari u kamion. Zajednička kočnica je nova Volvo funkcija predviđena da to spreči. Impulsnim kočenjem prikolice koči se kombinacija vozila i smanjuje opasnost. Sistem može automatski da se aktivira u opasnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.  Zajednička kočnica sada može da se poruči i za kamione i za tegljače.

Podrška vozaču u slučaju zamora

Podrška vozaču u slučaju zamora je inteligentan sistem koji prati vaše ponašanje u vožnji. Ako se razlikuje od normalnog i ukazuje na umor, sistem vas upozorava putem signala i poruke na displeju koji vam savetuju da se odmorite.

Stop svetlo pri naglom kočenju.

Ako naglo zakočite, stop svetla brzo trepere da bi upozorila vozila iza vas. Tako se lako izbegavaju sudari otpozadi koji mogu da budu lančani i smrtonosni.

Prilagodljiva regulacija stalne brzine kretanja i upozorenje o sudaru sa vozilom ispred.

Pratite ritam saobraćaja bez napora. Prilagodljiva regulacija stalne brzine kretanja (ACC) na bazi radara održava bezbedno rastojanje od vozila ispred sebe, regulacijom pedale gasa i svih raspoloživih kočnica. Ako postoji opasnost od sudara, kontrolne lampice se prikazuju na vetrobranu.

Podrška pri promeni trake.

Mrtav ugao na suvozačevoj strani lako može da zakloni druge učesnike u saobraćaju. Sistem podrške pri promeni trake ima radar koji proverava tu oblast kada date signal za skretanje. Ako oblast nije čista, čuje se zvučno obaveštenje i treperi ikona pored retrovizora.

Elektronski program stabilnosti.

Elektronski program stabilnosti (ESP) koči svaki točak pojedinačno. Time obezbeđuje stabilnost cele kombinacije vozila i suprotstavlja se njenom zanošenju i prevrtanju, kao i ljuljanju prikolice. ESP postoji i za tegljače i za kamione.


Paket za aktivnu bezbednost

ACC, upozorenje o sudaru sa vozilom ispred i pomoćna funkcija pri iznenadnom kočenju
Podrška pri promeni trake
Podrška vozaču u slučaju zamora