Oaza na
pustinjskom autoputu

Dobro opremljena kabina sa prostorom za smeštaj nije samo udobna kabina – ona je vaša prednost u odnosu na konkurenciju. U potrazi za najveštijim vozačima udobna kabina postaje sve cenjenija.

Kada vozač može da se odmori i dobro naspava tokom noći, to se vidi u njegovim poslovnim rezultatima. Efikasniji je, ređe se dešavaju povrede vozača i oštećenja kamiona i više isporuka stiže na vreme.

„Odmoran vozač greši manje i košta manje“, kaže Rikard Orel, direktor za dizajn firme Volvo Trucks. Štaviše, u dobroj kabini ima mesta i za rad i za zabavu. To nam je bio cilj kada smo pravili Volvo FH.

Bolje mesto za rad i boravak

„Uporedili smo kabinu sa hotelom za poslovne ljude. Treba da bude čista, uredna i efikasna, ali i udobna“, kaže Karina Bistrem, odgovorna za dizajn unutrašnjeg izgleda kamiona firme Volvo Trucks. Jedan od ciljeva je bio da kreiramo mirno okruženje. Zato kabinom dominiraju glatke, jasne površine i krivolinijski oblici.

Dizajn omogućava vozaču da dugo sedi za volanom bez pravljenja prečestih pauza.
„Zato je važno da sedište i volan mogu da se podešavaju na razne načine i da hrana i piće budu nadohvat ruke“, kaže Karina Bistrem.

Skoro kao kod kuće

Iako su uglavnom u kabini, kamiondžije provode dosta vremena napolju. Na primer, prilikom utovara i priključivanja prikolice. Kada je kiša, mogu da pokisnu. Tada mogu da osuše odeću i krenu na put.

Orman za sušenje „Orman za sušenje je u stvari tekstilna vreća sa ventilatorom sa donje strane. Kada je ne koristite, samo je umotate i sklonite. Zauzima vrlo malo prostora u kabini“, kaže Peter Juhanson, odgovoran za ergonomiju u firmi Volvo Trucks.

Novi krevet je još jedno od poboljšanja. Ima udobniji dušek i širi je tamo gde je najpotrebnije: 4 centimetra kod uzglavlja i 5,5 centimetara kod kukova. Nasuprot tome, prostor za noge je uži za 4 centimetra kako bi vozačevo sedište imalo više prostora. „Možda samo nekoliko centimetara ne zvuči mnogo, ali je vrlo važno. Čini vam se da je krevet mnogo veći u kamionu Volvo FH“, kaže Peter Juhanson.

Odgovarajuće osvetljenje

„Pokušali smo da eliminišemo sve mračne uglove u kabini boljim postavljanjem svetala. Koristili smo dosta indirektnog osvetljenja koje ne blješti. Primer za to je svetlo na ulazu koje osvetljava stepenice i ne blješti vam u oči“, kaže Peter Juhanson. Prostori za odlaganje stvari takođe su bolje osvetljeni. U odeljku iznad kreveta svetla se automatski uključuju kada podignete poklopac.

Kada vozite noću, možete da koristite poboljšano noćno osvetljenje – crvene LED lampice koje osvetljavaju prostor ne ugrožavajući noćnu vidljivost. „Unapređena je i regulacija osvetljenja iz kreveta. Pomoću nove komandne table možete da prigušite osvetljenje ili odaberete jedan od fiksnih položaja prekidača za svetlo“, kaže Peter Juhanson.
6
Smeštaj