„Dizajn veliča kamiondžije“

Kada smo ušli u strogo poverljivi dizajnerski studio, Ašok Džordž je zastao ispred kamiona Volvo FH. „Svaki put kada ga otkriju, zastanem i pogledam ga nakratko. Sve je novo, ali je to nesumnjivo Volvo.“

Ašok Džordž je odgovoran za dizajn spoljašnjeg izgleda  kamiona Volvo FH, mada je upečatljiva pojava bila prioritet svim članovima dizajnerskog tima. „Volvo FH je uvek bio prepoznatljiv po nagnutom vetrobranskom staklu. To je i dalje tako“, kaže Ašok Džordž. Sada kada je vetrobransko staklo uspravljeno radi većeg prostora u kabini, ugao krova je još važniji. To kabini i dalje daje karakterističan profil.

Nesumnjivo Volvo

„Ne treba da budete diskretni kada vozite Volvo. Cilj nam je da ga svi prepoznaju na putu“, kaže Ašok Džordž.

Karina Bistrem, dizajnerka unutrašnjeg izgleda.
Karina Bistrem, dizajnerka unutrašnjeg izgleda.
Obilazimo oko kabine sa jedne na drugu stranu. Ašok Džordž i Rikard Orel, rukovodilac za dizajn Volvo proizvoda, ističu razne funkcije i detalje. Čvrste spojeve između delova karoserije, preciznu montažu i završnu obradu. Linije i krivine na kabini koje dizajneri nazivaju grafikom. Cilj je bio da se dobije geometrijsko telo, a ne jedna čeona i dve bočne površine. Zato su linije i grafika svuda po kabini. Međutim, još je važnije da linije kamiona budu karakteristične – da naglase njegovu pojavu.

„Da, to je najbitnije. Moraju da naglase efikasnost i dinamičnost kamiona. Treba da izgleda kao da se kreće čak i kada stoji mirno“, kaže Ašok Džordž.

Čini se kao da je Volvo FH nagnut unapred, sa točkovima pritisnutim o podlogu, spreman za niski start. Ovaj utisak delimično daje grafika – važno je dobro dizajnirati luk blatobrana i blatobran. Gornja ivica obloge blatobrana ide napred, a zatim se spušta – kreirajući dinamičku liniju koja naglašava oblik luka blatobrana.

Veći i svetliji prostor

Ulazimo u kabinu. Više ne posmatramo oblast koju je dizajnirao Ašok Džordž, već onu koju je dizajnirala Karina Bistrem, dizajnerka unutrašnjeg izgleda. Unutra je prozračno i svetlo, iako studijsko osvetljenje ne može da se poredi sa dnevnim. Za to je delimično zaslužan krovni poklopac kao izlaz za slučaj opasnosti, koji služi i kao krovni prozor; međutim, sve u svemu, kabina ima veće prozore.

„Volvo je marka koja vodi računa o ljudima.
Nadamo se da ovo dizajnersko rešenje to i pokazuje.“

„Dizajn daje prostraniji izgled. Kreirali smo jasne površine koristeći duge, krive linije“, kaže Karina Bistrem.

„Pogledajte, na primer, instrument tablu. Proteže se od jednog do drugog A-stuba naglašavajući širinu kabine“, kaže Rikard Orel. Baš kao i spoljašnji dizajn, i unutrašnji dizajn kabine mora da odražava Volvo filozofiju i skandinavsko nasleđe. „Oblici treba da budu prirodni“, kaže Rikard Orel. „A ne složeni ili veštački“.


Ašok Džordž, dizajner spoljašnjeg izgleda
Ašok Džordž, dizajner spoljašnjeg izgleda

Prepoznatljivi detalji

Mnogo smo truda uložili u izradu površina i materijala. Zahtevi za materijale su strogi – sve se stalno haba i sve mora da traje.
 
„Važno je da budu kvalitetni jer to naši kupci očekuju – s pravom“, kaže Rikard Orel.
 
Retrovizor je još jedan detalj po kome je Volvo FH prepoznatljiv.

„Želeli smo da napravimo tanje retrovizore da bi što manje zaklanjali pogled. Sada se okreće ceo retrovizor, a ne samo ogledalo unutar velikog kućišta“, kaže Ašok Džordž.
 
Tanji retrovizori takođe smanjuju otpor vazduha. Iako je viši od prethodnika, lidera u aerodinamici, Volvo FH nije manje aerodinamičan.
 

„Više smo zaoblili uglove da bismo napravili kabinu sa što manjim otporom vazduha“, kaže Ašok Džordž. Čvrsta montaža delova karoserije takođe daje svoj doprinos. Na primer, donji i gornji deo kabine čvrsto su spojeni. Tako su pokriveni motor, oslanjanje i svi detalji koji bi se videli kada bi postojao prazan prostor. „Ceo kamion je čvršće spojen. Zato vazduh struji oko kabine, a ne kroz nju. Aerodinamičnost je znatno veća, a potrošnja goriva manja“, kaže Ašok Džordž.
Čak i spoljašnje boje ostavljaju upečatljiv prvi utisak.
Čak i spoljašnje boje ostavljaju upečatljiv prvi utisak.
 

Izvrsni, ali ne i zastrašujući

Dizajn izražava samopouzdanje bez agresivnosti. Ideja je da se privuku i transporter i vozač. „Tokom poslednjih godina mnogo su traženiji vešti vozači. Vožnja kamiona je umetnost. Po mom mišljenju, ovim dizajnom veličamo kamiondžije širom sveta“, kaže Rikard Orel. Međutim, vozači nisu jedini koji moraju da budu zadovoljni.

„Naši kupci su i transporteri i društvene zajednice – svi oni koji dolaze u kontakt sa kamionom tokom njegovog korišćenja. Divno je ako ljudi smatraju da su naši kamioni izvrsni, ali oni ne smeju da ih zastrašuju“, kaže Rikard Orel.
 
„Volvo je marka koja vodi računa o ljudima. Nadamo se da ovo dizajnersko rešenje to i pokazuje“, kaže Ašok Džordž dok baca poslednji pogled na kamion pre nego što ga ponovo prekriju sivom presvlakom. .

1
Dizajn