Manji uticaj na životnu sredinu
Manji uticaj na životnu sredinu

Zbog prirode svoje primene, gradski distributivni i komunalni kamion kao što je novi Volvo FL mora da se uklopi u urbane sredine. Da bi u tome uspeo uz što manji ekološki uticaj, važnu ulogu igraju tehnološki razvoj, usluge podrške i korporativna odgovornost.

Demografski trendovi pokazuju da ljudi žive u gradovima i urbanim sredinama više nego ikada pre. Zato se tražnja za isporukom robe u ovim oblastima stalno povećava, pa distributivni kamioni utiču na sve nas iz dana u dan. Imajući to u vidu, Volvo Trucks proaktivno i široko pristupa svojoj ekološkoj odgovornosti.

Veća efikasnost uz manje goriva

Naš dugoročni cilj je smanjenje ekološkog uticaja naših kamiona i našeg poslovanja. U prethodnih dvadeset godina smanjili smo emisiju zagađivača vazduha iz Volvo kamiona za preko 90%. Tokom istog perioda, prosečna 90%potrošnja goriva je smanjena za 20%. Međutim, umesto da nas zadovolje, ove vrednosti nas inspirišu da tražimo nova rešenja. I dalje razvijamo hibridnu pogonsku grupu i pogonsku grupu na metan i dizel gorivo, a novi Volvo FL ima i SCR izduvne sisteme. Osim toga, kamionski asortiman motora potpuno zadovoljava Euro 6 standard bez povećanja potrošnje goriva i uz manje servisnih intervala.

Mali koraci, velike promene

Osim konstruisanja i proizvodnje optimalnih kamiona kao što je novi Volvo FL, svesni smo da način vožnje i održavanja takođe imaju podjednako odlučujući uticaj. Zato nudimo savete za gorivo, programe za razvoj vozača i druge definisane usluge kao što su Dynafleet, naš sistem za upravljanje voznim parkom i I-Sync menjač. Kombinovanjem ovih mera maksimalno koristimo svaku kap goriva uz minimalan ekološki uticaj.

Naša odgovornost

Ne definišu samo kamioni naše maksimalne ekološke performanse. Veliku ulogu takođe igraju način na koji proizvodimo kamione i procesi koje biramo. Od 2003. do 2008. smanjili smo potrošnju energije po proizvedenom kamionu za trećinu, a 2008. otvorili smo pogon bez emisije ugljen-dioksida u Gentu – to je prvi pogon takve vrste u svetu i pogon u kome se proizvodi novi Volvo FL. Osim toga, ponosni smo što imamo prvo klimatski neutralno zastupništvo u Veroni, u Italiji.

10
Životna sredina