Obremenitve osi Volva FM
Prvak
v težki kategoriji

Povečanje nosilnosti je različno, pri številnih oseh za celo tono ali več. To odpira možnosti za težje prevoze in učinkovitejše natovarjanje.

Močnejše osi skupaj z najnižjimi šasijami omogočajo prevoze večjih, težjih in nerodnejših tovorov. Z njimi tudi laže izpolnite zahteve predpisov o osnih obremenitvah.

Majhna višina šasije in nosilnost kot pri nobenem drugem tovornjaku

Ekonomika osi

Johan Eknander je inženir, ki uživa v razmišljanju o konfiguracijah osi. To izdaja iskrica v njegovih očeh, ko govori o oseh: „Konfiguracije osi omogočajo kupcu izbrati najboljšo rešitev zanj. Rešitev, ki mu omogoča prevzemati prevoze, kakršnih tekmeci ne zmorejo, in s katero lahko opravlja druge prevoze gospodarneje od njih. Pri naših novih oseh morda taka rešitev pomeni prehod z dvojne na enojno sprednjo os – to pa pomeni prihranke pri naložbi, gorivu in servisiranju.“

Prevoz terencev

Slon na Volvu FMVolvo je znan po nizkih šasijah, s povečanjem nosilnosti osi pa je tovornjak zdaj še bolj prilagodljiv. Nazoren primer tega je novi tovornjak za prevoz avtomobilov. Združuje nižjo šasijo in večjo nosilnost sprednje osi. Nizka kabina pa omogoča to prilagodljivost izkoristiti v celoti, recimo, kadar je treba na zgornjo ploščad tovornjaka naložiti terence.

„Enako načelo velja pri avtodvigalu, pri katerem je potrebna nižja nadgradnja z nizkim podstavkom, da je mogoče dvigniti visok tovor, denimo jahto,“ doda Jonas Odermalm, vodja segmenta gradbeništva pri Volvu.

Manj praznih voženj

Jonas Odermalm nadaljuje z razlago uporabnih prednosti večjih nosilnosti osi. „Včasih se odpelješ prevzet zabojnik, tam pa ugotoviš, da je tovor v njem razporejen tako, da se nikakor ni mogoče izogniti preobremenitvi sprednje osi tovornjaka. Vrniti se moraš s praznim tovornjakom. Zdaj, ko sprednje listnato vzmetenje zmore obremenitve do 10 ton, se bo to dogajalo redkeje.“

Jonas Odermalm

Obremenitve pri raztovarjanju

Še ena težava, ki jo pomagajo odpraviti močnejše osi, je razporeditev obremenitev med osmi pri raztovarjanju. Ko je tovornjak enakomerno polno natovorjen, težav ni. Ko pa tovor postopoma odvzemamo z zadnjega konca, denimo pri zaporednih distribucijskih dostavah, tovor tik za kabino nima več protiuteži na drugi strani. Pri tem zlahka pride do preobremenitve sprednje osi tovornjaka ali pogonske osi vlačilca.

„Močnejša sprednja os vozniku omogoča varni, hitri natovarjanje in raztovarjanje. Tudi to je prispevek k produktivnosti,“ doda Johan Eknander.

Nižji in močnejši

Johan Eknander ne pozna nobenega tovornjaka, ki bi se lahko kosal z novim Volvom FM po kombinaciji majhne višine šasije in velike nosilnosti. Niti ni resno zaskrbljen, da bi nas konkurenca lahko dohitela. „Potrebnega je bilo veliko dela: ojačena kolesna pesta, močnejše vzmeti in nove zahteve za dimenzioniranje zaradi dodatnih obremenitev in napetosti materiala. Prav tako smo sodelovali z dobavitelji, ki so morali razviti nove pnevmatike in platišča za večje obremenitve in nižje profile.“

In katerim prevoznikom bodo te izboljšave koristile? „Prav vsem – kdorkoli tovornjak obremenjuje do polne zmogljivosti, bo znal ceniti Volvo FM,“ sklene.

Preglejte popolne tehnične podatke šasije

6
Obremenitev osi