TL11, TL12 och TL22

TL11, TL12 och TL22


Volvos lastbilar är alltid optimerade. Vanligtvis anpassas lastbilen när det gäller sådant som maximal nyttolast, låg bränsleförbrukning, hög snitthastighet eller en mycket bekväm arbetsplats för föraren. Ibland optimeras dock lastbilarna för att utföra uppgifter som kräver andra egenskaper än de ovan nämnda.

Anpassade för särskilda militära behov
TL11/12 och TL22 är några exempel på Volvolastbilar som anpassades till militärens specifika behov. Fordonen var allhjulsdrivna och utrustade med den tillförlitliga bensinmotorn A6, som gav en effekt på 105 eller 115 hk. Användningsområdena skilde sig dock åt mellan TL11/12 och TL22.


Terrängkörning …
Det mest kända av de här fordonen är TL22. Det var en robust och lätt lastbil med tre axlar och en maximal nyttolast på endast 1 500 kg. TL22:s terränggående egenskaper var enastående i sitt slag, tack vare sex stora hjul med stora däck och differentialspärrar på alla axlar. Lastbilens kvalitet och terrängegenskaper var så enastående att den användes i militär tjänst under hela fyra årtionden.

… och flygplansbogsering
TL11 och TL12 var också allhjulsdrivna, men de var inte alls avsedda för terrängkörning, utan för att bogsera svenska flygvapnets tunga överljudsplan, en uppgift de klarade galant under ett kvarts sekel.