TL31

TL31


Volvo har alltid varit en viktig leverantör till den svenska armén när det gäller fordon inom olika segment, alltifrån stabsbilar, stationsvagnar och terränggående fordon till medeltunga och tunga lastbilar, både i standardutförande och i allhjulsdrivet utförande.

Terränggående fordon med allhjulsdrift
TL31 är ett typiskt exempel på en serietillverkad terränggående Volvolastbil med allhjulsdrift. Den är extremt tillförlitlig och har mycket lång livslängd.

Under det tidiga 1950-talet behövde den svenska armén en ny generation tunga fordon med allhjulsdrift för att bl.a. bogsera kanoner. Därför utvecklade Volvo TL31. Den lastbilen hade ett unikt utseende, men när det gäller de tekniska egenskaperna var den faktiskt nära besläktad med L39 Titan.Används fortfarande
TL31 var och är en allhjulsdriven lastbil med en 9,6-liters dieseldriven sugmotor med en effekt på 150 hk. Ibland - som i brandbilsversionen - användes dock en turbomotor på 185 hk.

TL31 blev mycket omtyckt av både arméns officerare och förare. Lastbilen har faktiskt varit så populär att den används än i dag av den svenska armén, trots att det är mer än 50 år sedan den började tillverkas!

Ständiga modifieringar
TL31-lastbilarna har dock genomgått vissa förändringar för att passa ett bredare användningsområde än vad som ursprungligen var avsett. Vissa komponenter har ändrats eller bytts ut, inte på grund av dålig kvalitet, utan i brist på reservdelar. Det var helt enkelt nödvändigt att byta till nyare reservdelar.