FM - 2005

FM - 2005


FM är den mest mångsidiga av Volvos tunga lastbilar. Den introducerades 2005 tillsammans med FH-lastbilen, som den också delar grundkonstruktion och de flesta av komponenterna med eftersom den tillhör Volvos internationella familj (tillsammans med FH, VN och VT).

FM är en mycket robust, tung lastbil där hytten är placerad i en lägre position jämfört med Volvo FH. Detta gör att det bli lättare att kliva in i och ut ur hytten, vilket är viktigt när man arbetar med tunga lokala och regionala distributionsuppdrag.

Den låga hyttplaceringen är också en fördel vid anläggningsarbeten, där man med fördel kan använda sig av Volvo FM tack vare det tåliga chassit som också kan levereras med allhjulsdrift (i två- eller treaxligt utförande). FM finns också i fyraxligt utförande.

Tre hyttyper
I FM-serien finns tre olika hyttyper: daghytt, sovhytt och den exklusiva och rymliga Globetrotter-hytten.

För FM finns det två motorer att välja mellan:
13-litersmotorn (samma som för FH) och 9-litersmotorn (som är unik för FM-serien). Även vad gäller växellådor finns det flera olika valmöjligheter: synkroniserad manuell växellåda eller automatväxellådorna Volvo I-shift och

Volvo Powertronic, den sistnämnda med momentomvandlare. FM används ofta i känsliga stadsmiljöer och uppfyller inte bara kraven i de nuvarande hårda Euro 4-reglerna utan finns också i utföranden som svarar upp mot de framtida miljökraven inom Euro 5.

Avancerad radarfunktion
I likhet med alla Volvolastbilar är lastbilarna i FM-serien överlägsna när det gäller säkerhet. Ett exempel på detta är möjligheten att välja till ACC (Adaptive Cruise Control) som är en aktiv säkerhetsfunktion som väljer tidsavståndet till framförvarande fordon med hjälp av en avancerad radar.

Den passiva säkerheten, som skyddar föraren om en olycka skulle inträffa, innefattar traditionella Volvofunktioner som krocktestade hytter och krockkuddar (vilka Volvo i mitten av 1990-talet var först med att införa i lastbilar).

Volvo FM är det naturliga valet vid tunga distributionsuppdrag och anläggningsarbeten, men FM-serien lämpar sig också för regionala transporter - och även fjärrtransporter - om man väljer att prioritera ett utförande med låg hyttplacering som underlättar insteget, i stället för det större hyttutrymme som i FH-serien.