Volvo FH16 750

Volvo FH16

I och med lanseringen av Volvo FH16 750 hösten 2011 återtog FH16 sin position som världens kraftfullaste lastbil. Med sina 750 hästkrafter och högsta vridmoment på 3 550 Nm överträffar den alla andra lastbilar.

För många uppdrag är FH16 onödigt kraftfull, trots att den avancerade tekniken gör att driftkostnaderna blir låga även vid lättare normala transporter. Men för snabba fjärrtransporter i backig terräng, för extra tunga transporter och för kunder som vill ha det absolut bästa på marknaden är FH16 det självklara valet.

I de flesta avseenden (utöver effekten) är FH16 jämförbar med en 13-liters FH-lastbil: enastående säkerhet och ergonomi, tillförlitlig driftsäkerhet, bra lastkapacitet, mycket låg miljöpåverkan och tillgång till ett globalt servicenätverk.
Utöver vår toppmodell – FH16 750 – finns FH16 även med 540, 600 och 700 hästkrafter.

Ur ett historisk perspektiv är FH16 en överraskande lastbil. Tidigare innebar en kraftfull motor alltid högre bränsleförbrukning, mindre lastkapacitet och ökad miljöpåverkan. Visserligen är en FH16 dyrare än en ”vanlig” Volvo FH, men de löpande kostnaderna är i princip desamma och lastreduktionen är marginell.

Å andra sidan innebär den extra kraften hos FH16 att snitthastigheten ökar och att föraren hinner med fler transportuppdrag. En FH16 orkar alltid hänga med i trafikflödet och orsakar därmed inga stopp i trafiken, även om den är extra tungt lastad.