Volvo FM

Volvo FM

FM-serien påminner i flera avseenden om FH-serien. Den är dessutom Volvos mest mångsidiga tunga lastbil.

FM-serien har två motoralternativ: D13 med 12,8-litersmotor (380–500 hk) och den tekniskt avancerade 10,8-liters D11-motorn (med 330–450 hk). Liksom för FH-serien finns det även ett antal växellådsalternativ: traditionell mekanisk manuell växellåda, automatisk Powershift eller I-Shift (det vanligaste alternativet), Volvos unika automatiserade ickesynkroniserade växellåda som passar för allt från lokal distribution till anläggningsarbete och regionala, nationella och internationella fjärrtransporter.

FM-serien har stora likheter med FH, men en viktig detalj skiljer serierna åt. På FM är hytten placerad längre ned, vilket underlättar in- och urstigning. Den är därför perfekt för specialuppdrag som biltransporter, där delar av lasten placeras ovanför hytten. Eftersom hytten sitter längre ned är den invändigt mindre än FH-hytten för att den större motortunneln ska få plats mellan förar- och passagerarsätena.
Det finns ett stort utbud av hytter för FM-serien, med sex olika alternativ:

  • Daghytt, som ger det största/längsta lastutrymmet inom en given totallängd, med dagbädd som tillval.
  • Sovhytt för bekväma övernattningsmöjligheter för föraren, med plats för en extra överbädd.
  • Låg sovhytt med lastutrymme ovanpå hytten, med bekväma övernattningsmöjligheter för en person.
  • Globetrotter-hytt med bekväma övernattningsmöjligheter för två personer.
  • Globetrotter XL-hytt, som är extra stor och har full ståhöjd. Bra komfort för två personer och gott om förvaringsutrymme.
  • Manskapshytten har sex bekväma platser.
FM-serien finns i flera tusen olika konfigurationer, med fyra chassihöjder och två, tre eller fyra axlar. Den säljs i hela världen, med undantag för Nordamerika.