Sikkerhed, frontalt

Som den første producent af tunge lastvogne i verden kunne Volvo i 1994 introducere airbaggen.
Airbaggen er en gasfyldt pude, der fyldes meget hurtigt, og som kommer ud af ratnavet i tilfælde af en frontalkollision, hvorved chaufføren beskyttes imod de kræfter, der udløses af et direkte sammenstød.

Vores airbagsystem er udformet til at mindske risikoen for tilskadekomst ved at forhindre, at chaufførens hoved og bryst kommer i kontakt med rattet, instrumentbrættet eller toppen af forruden. Airbaggen aktiveres kun ved alvorlige frontalkollisioner, hvor en korrekt fastspændt chauffør behøver yderligere beskyttelse af overkroppen.

Systemet fungerer således: Sensorer, der er monteret i køretøjets karosseri, reagerer på bestemte former for frontalsammenstød og udløser detonatoren til airbaggen. Detonatoren sender øjeblikkeligt en kraftig impuls af varm kvælstofgas ind i puden og opposter den således i løbet af en brøkdel af et sekund. Puden optager inertien i chaufførens hoved og overkrop. Omkring et sekund senere undslipper gassen hurtigt igennem små huller i puden for at få puden af vejen.
 
Bemærk: Det er afgørende for, at airbaggen kan fungere korrekt, at du altid har sikkerhedssele på. En airbag er udviklet til at fungere sammen med sikkerhedsselen, og ikke i stedet for den.