Lavere vægt med Volvo FM
Den største taber

I løbet af det seneste årti har mange lastvogne taget på. Mange trækkere har i dag nået et punkt, hvor deres totalvægt i køreklar stand kan overstige 18 tons. Og så betyder ét kilo ekstra på trækkeren pludselig tre kilo mindre nyttelast på grund af vægtbalancen.

Takket være Volvos vægtoptimeringsprogram har FM 4×2-standardtrækkeren tabt sig og ser rigtig godt ud. Men nok så vigtigt: Det er et vægttab uden kompromis, da programmet er tilpasset den enkelte lastvogns opgaver.

Alle taler om vægtforøgelse

– Vægttab handler også om nedsat brændstofforbrug, men når trækkere når dette punkt, handler de største konsekvenser om nyttelasten, begynder segmentchef Jonas Odermalm. Der blev tænkt på alt dette, da vægtprogrammet blev søsat. – Et af vores mål var at modvirke eventuelle vægtstigninger i forbindelse med Euro 6, men resultatet blev bedre end forventet: De andre taler om vægtforøgelse. Vi taber 75 kilo.

Alle andre taler om vægtforøgelse. Vi taber 75 kilo

Hvor sad de ekstra kilo?

– Det lykkedes os at finde mulige vægtbesparelser flere steder; blandt andet det forreste motorophæng, selve rammen, en eller to tværvanger og førerhusforankringen bagtil. Forbedringerne er små – et par kilo her og der. Hver for sig er de ubetydelige, men når man lægger dem sammen, er det et stort vægttab.

Jonas Odermalm forklarer, hvad der har gjort det muligt. To af årsagerne er bedre fremstillingsprocesser og bedre kontrol over materialekvaliteten for de enkelte komponenter, f.eks. de nye styrespindler med integrerede styrearme.

Viden er magt

– Frem for alt har vi brugt vores viden om markedssegmenterne. Ved at vide, præcis hvordan hver enkelt lastvogn bliver brugt, kan vi optimere designkriterierne for alle opgaver. Jonas Odermalm står ved sit whiteboard og har tegnet et diagram, der ser ud til at omfatte alle tænkelige lastvognsopgaver. Men det kan siges meget enkelt: Der er ingen grund til at have aksler til terrænkørsel på en lastvogn lavet til landeveje.

Christer Pehrsson, områdechef for langturstransport, supplerer fra sin side af bordet: – Det er hul i hovedet med en standardløsning, når vi kan beregne de nøjagtige belastninger på alle dele. Det gør bare lastvognene tungere end nødvendigt. Og du ved, hvad vi mener om sikkerhed: Vi tager ingen chancer.

Hvem bør læse dette?

Volvos undersøgelser viser, at vægten er vigtig for en ud af fire kunder. Med andre ord: De skal planlægge omhyggeligt for at undgå overlæs (og dermed bøder). Alle, der kører med farligt gods, f.eks. brændstof, vil selvsagt have gode grunde til at holde øje med nyttelasten.

Christer Pehrsson

Sådan blev 75 kilo til 225

Lad os vende tilbage til vægtbalancen mellem sættevogn og trækker. Når totalvægten nærmer sig 18 tons, er den nye Volvo FM's vægttab tre gange mere værd i potentiel nyttelast. I visse tilfælde betyder det, at den nye Volvo FM's nyttelast er øget med 225 kilo.

– Så hvis kunden har en af de lastvogne, der tager 150 kilo på for at overholde Euro 6, kan han være så uheldig at opleve et fald i nyttelasten på næsten et halvt ton. Jonas Odermalm lader ordene synke ind, mens Christer Pehrsson sammenfatter det vigtigste: – Set i dét lys er der virkelig ingen grund til at køre rundt med 75 kilo mere, end man skal bruge.

7
Lavere vægt