Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 eller 10×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Affjedring på Volvo FMX
Hvis vejen ser sådan her ud – træd speederen i bund

På grund af den begrænsede frihøjde har luftaffjedring tidligere hovedsageligt været en komfort for chauffører, der kører på almindelig vej. Men så besluttede nogle af Volvo Trucks' ingeniører at vende deres nye luftaffjedring på hovedet og kombinere bladaffjedringens frihøjde med luftaffjedringens komfort og effektivitet.

I forbindelse med anlægskørsel er der ikke meget spillerum for de fjederkomponenter og luftbælge, der hænger under akslen. De kommer blot i karambolage med den dyrebare frihøjde. "Så vi har placeret dem over drivakslen, hvor de er mindre sårbare", fortæller produktplanlægger Bosse Franzon. "Dette resulterer i minimum 300 millimeter frihøjde, og affjedringen er ikke længere i skudlinjen for sten."

Eftergivende men hård

Forbedrede stabilisatorer spiller også en vigtig rolle i forbindelse med den nye luftaffjedring. Disse stabilisatorer er drejet opad og placeret centralt mellem akslerne og fører nu bevægelserne fra vejen og sættevognen til den stiveste del af rammen for at forbedre krængningsstabiliteten.

"Luftaffjedringen har et intelligent kontrolsystem, der sikrer, at lastfordelingen mellem akslerne er optimeret for makismal stabilitet ved tipning", tilføjer Peter Frleta, der er strategisk planlægger. "Hvis du tror, at alle lastvogne med tippelad og luftaffjedring klarer sig dårligt, tager du fejl."

Ikke længere i skudlinjen for sten

Komfort er vel ikke nødvendigt for at levere grus?

Peter Frleta har oplevet vaskebræteffekten ved kørsel på hullede veje i stenbrud og mener, at det er her, luftaffjedring rigtig kommer til sin ret: "Vibrationerne føres fra chassiset til førerhuset og videre til chaufføren. Det føles, som om du bliver rystet i stykker." Han tænker et øjeblik. "Det er ikke så underligt, at de chauffører, der prøvekørte den nye luftaffjedring, gerne ville forsætte testen – de ville ikke tilbage til den trættende kørsel i en konventionel lastvogn."

Lastvognen har det også bedre, da der opstår færre vibrationsskader, hvilket i sidste ende øger driftstiden. Et højere tempo øger desuden produktiviteten. "Vi så en stigning på 5 til 10 km/t – det er bare ét resultat af komforten", tilføjer Peter Frleta.

Kortere overhæng

Med det nye affjedringsdesign er der intet tilbage bag bagakslen, der kan komme i vejen ved tipning. En af fordelene ved dette er, at man kan tippe direkte til en asfaltudlægger. "Du kan placere tippeakslen meget tæt på baghjulet, hvilket giver et meget kort overhæng. Der er så mange fordele. Men dette er selvfølgelig også den første luftaffjedring, der er specielt designet til anlægsarbejde", siger Bosse Franzon.

Til hele serien

Den nye luftaffjedring fås nu til stort set alle akselkonfigurationer, inklusive lastvogne med en trækkende foraksel (4×4, 6×6, 8×6 og 10×6). Den maksimale lastkapacitet er høj – 26 ton med en tandem-bogie og 36 ton med tridem – hvilket giver en samlet lastkapacitet på 46 ton for en lastvogn med fire aksler, f.eks. en 8×4.

Peter Frleta

Det bedste af det bedste

Volvo FMX med et ekstra højt chassis til anlægsarbejde fås med luftaffjedring bagtil kombineret med enten tromlebremser eller skivebremser. Sammen med Tridem-konfigurationerne ser Bosse Franzon dette som nøglen til en fremragende manøvredygtighed. "Det, at man kan vælge skivebremser, betyder, at man også kan få Volvo Dynamisk Styring. Hvis man lægger det til den bedste affjedring og styring, er lastvognen som født på ny."

Peter Frleta minder ham om I-Shift. "Hvis det er tilfældet, så vil jeg også have min med den bedste gearkasse."

Læs mere om luftaffjedringen på baghjulene til anlægskørsel.

7
Luftaffjedring