Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 eller 10×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Alle de vigtigste dele er beskyttet

Den nye Volvo FMX sætter nye standarder for frihøjden. Løsrevne grene og flyvende sten udgør ikke længere den samme trussel.

De personer, som allerede har testet den nye lastvogn med luftaffjedring, siger, at den er uundværlig – i russiske skove, sydafrikanske stenbrud eller på en hvilken som helst byggeplads.

Det eneste, der er tæt på jorden, er hjulene

300 millimeter over jorden

Luftaffjedring har tidligere været kendt for at have for lille frihøjde til at være til gavn i forbindelse med anlægsarbejde. Men den nye luftaffjedring bagtil har til formål at ændre dette. Det nye design placerer sårbare dele som f.eks. fjederkomponenter og luftbælge højere – oven over drivakslerne – hvor de er mindre udsatte.

"Dette resulterer i minimum 300 millimeter frihøjde, og affjedringen er ikke længere i skudlinjen for sten", fortæller produktplanlægger Bosse Franzon og fortsætter. "Skivebremserne er nu beskyttet af afskærmninger – men selv de er placeret 340 millimeter over jorden. Det eneste, der nu er tæt på jorden, er hjulene."

Lad dig ikke snyde af lastvognens udseende

En af de ansvarlige for det nye chassis er Jonas Odermalm. Han pointerer, at når det kommer til frihøjden, så er det, du ser, ikke altid det, du får: "Nogle gange kan fronten på en lastvogn se høj ud, men have udsatte motorkomponenter lige bag ved kofangeren. Nogle af dem kan have beskyttende plastdæksler, men de er helt formålsløse. Derimod har Volvo FMX en meget stærk beskyttelsesplade til at beskytte køleren og andre vigtige dele."

Undervognen

En spritny trækkende foraksel spiller også en afgørende rolle i forbindelse med frihøjden. Den er rykket 100 millimeter fremad for at forbedre tilkørselsvinklen. Og den lavest placerede del, sporstangen, er nu placeret bag forakslen.

Frihøjde

"Mellem akslerne har vi selvfølgelig alle chassiskomponenterne, men de har altid været placeret højere oppe på en Volvo", siger Bosse Franzon. "Hvis du ser på profilen fra bagsiden af lastvognen, kan du se, at undervognen er strømlinet – det hjælper med at undgå at sidde fast på ujævne overflader", tilføjer han.

Grene og sten

Beskyttelsespladen, som beskytter bl.a. bundkarret, er ikke nogen nyhed, men den er unik i lastvognsbranchen. "Dette er en rigtig bundplade, som er designet til at modstå en påvirkning på op til 4,5 ton fra et objekt på størrelse med en knytnæve", siger Jonas Odermalm. Den giver en plan overflade fra kofangeren til akslen og beskytter køleren og motorkomponenterne mod grene og sten. "Og hvis du kører ind i en bunke sand og bakker ud igen, bliver den ikke fyldt op som en osteskærer", siger en grinende Bosse Franzon.

Læs mere om luftaffjedringen på baghjulene til anlægskørsel.

5
Frihøjde