Volvo FMX

Volvo FMX – en moderne anlægslastvogn spækket med nyskabende løsninger og banebrydende funktioner.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 eller 10×6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Drej rattet med lillefingeren – Volvo Dynamisk Styring

Volvo Dynamisk Styring er den største nyhed i branchen, siden servostyringen blev opfundet. I den nye Volvo FMX klarer det udfordringerne på de fleste overflader både på vej og i terræn – og giver en friskere chauffør. Det fås nu til dobbelte foraksler, hvilket er en stor fordel i forbindelse med en lange række almindelige anvendelser til anlægsopgaver.

"Det er netop det, der er behov for i anlægsbranchen – intelligent teknologi som stødpude mellem chaufføren og huller i vejen", siger Senior Chassis Engineer, Jan-Inge Svensson.

Det er de små huller i vejen, der skaber
de største problemer

Styr med én finger

Assistancen er progressiv, så Volvo Dynamisk Styring har meget at tilbyde ved lave hastigheder. Det er her, at regelmæssige vendinger med tungt læs kan være en kamp. "Man ser ofte chauffører, der læner sig frem for at få mere styrke i overkroppen", forklarer udviklingsingeniør Kristoffer Tagesson. "Takket være denne nytænkning kan man styre en fuldt læsset lastvogn med én finger. Og ved at anvende den helt rigtige mængde kraft hver gang, drejer hjulene den samme vej hver eneste gang – uanset forstyrrende elementer på vejen. Det gør styringen langt mindre trættende og mere forudsigelig."

Nu også til dobbelte foraksler

Volvo Dynamisk Styring fås nu også til lastvogne med dobbelte foraksler. Eftersom en 8×4 med dobbelte foraksler er noget af en standardlastvogn med tippelad i mange lande, er dette gode nyheder for mange lastvognschauffører. Især eftersom disse lastvogne ofte transporterer tunge læs, og det kræver normalt flere kræfter at styre med to aksler end en.

Styr hen over huller i vejen, og få mere af vejen

Sammenlignet med servostyringen i en personbil har Volvo Dynamisk Styring en række avancerede funktioner. Det sørger f.eks. for, at man undgår problemer med forstyrrende elementer på vejen, forklarer Jan-Inge Svensson.

"Huller i vejen giver normalt et ryk i rattet, men her udlignes rystelserne, inden det kommer så vidt. Det er de små huller, der giver de største problemer, da de kan forvandle en grusvej til et vaskebræt, så du bliver nødt til at sænke hastigheden. Så styretøjet kan enten reducere eller øge din produktivitet."

 

Volvo Dynamisk Styring er en stor lettelse for chaufføren.
Skuldre

Træthed er belastende

Når der er is på asfalten eller på byggepladsen, kan chaufføren mærke vibrationerne gennem hele kroppen. "Ved at fjerne de forstyrrende elementer, kan vi gøre kørslen mindre trættende. Og med mindre træthed får man en mere sikker chauffør, der gør et bedre stykke arbejde", udtaler Jan-Inge Svensson.

Uden hænder i bakgear

"Med ni eller ti ton på lastvognens foraksel og hjulene drejet er det vanskeligt at bakke", siger Kristoffer Tagesson. "Med Volvo Dynamisk Styring sætter man bare i bakgear og begynder at styre helt uden anstrengelser. Herefter kan du slippe rattet og se det dreje stille og roligt tilbage, indtil lastvognen er rettet op." Fordi den har en returfunktion for rattet, stoppes der, når rattet er tilbage i neutral position

Nøjagtighed i realtid

Volvo Dynamisk Styring kombinerer både hydraulisk styring og en elektrisk motor, der giver op til 85 % af den nødvendige styringseffekt ved lave hastigheder. Motoren styres elektronisk 2.000 gange i sekundet for at give den optimale assistance hvert eneste øjeblik. "Det siger lidt om, hvor præcist det er", siger Jan-Inge Svensson.

"Teknologien bygger på momentoverlejring, så vi har rigtig gode muligheder for at udvide dets funktion i fremtiden. Jeg er overbevist om, at det vil gøre det samme for styretøjet, som I-Shift gjorde for gearkassen. Det bliver en meget populær funktion."

Jan-Inge Svensson

De små ting betyder mere ved høj hastighed

Det nye styretøj kan også kompensere for friktionsvariationen på de forskellige hjul, der er meget almindeligt, når man bremser på ujævne overflader. kompenserer mod at køretøjet trækker til siden, som forårsages af vejens hældning – et konstant irritationsmoment på motorvejen. Begge disse kvaliteter er med til at give større retningsstabilitet og rene styringskræfter. "Jo hårdere terræn du kører i, desto mere vil du sætte pris på det", udtaler Kristoffer Tagesson. "Selv med flere aksler får Volvo Dynamisk Styring det til at føles som en normal lastvogn på en normal vej."

Færre slidskader

I dag begynder selv unge chauffører at lide af nakke- og skulderproblemer. Ikke mindst i anlægsbranchen. "Set i det perspektiv handler Volvo Dynamisk Styring ikke bare om komfort", siger chefingeniør Jan-Inge Svensson. "Det handler om at mindske risikoen for slidskader hos chaufføren og samtidig maksimere produktiviteten. Set fra chaufførens synspunkt kan det forlænge chaufførens aktive erhvervskarriere, uden at denne oplever skulderproblemer. Og med tidens mangel på gode chauffører er færre sygedage og større produktivitet i højere kurs end nogensinde før."

Hvis man kigger på de to ingeniører, er det tydeligt, at de er tilfredse. "Ja", siger Kristoffer Tagesson. "Det viste sig at fungere endnu bedre end forventet."

Se nærmere på fordelene ved Volvo Dynamisk Styring på en byggeplads

2
Styretøj