CO2 neutrale productie

Volvo CO2 neutrale productie

In 2020 moet volgens de doelstellingen van de EU de CO2-uitstoot in Europa met 20% zijn afgenomen.

Volvo Trucks is de eerste volledig CO2-neutraal voertuigenfabriek ter wereld.
Windturbines op het terrein en een biomassacentrale zorgen voor het grootste gedeelte van de energie van de Volvo-fabriek in Gent, de grootste productie-eenheid van Volvo in Europa.

Fabriek in Gent als eerste van start. En nu zijn niet alleen de fabrieken in Umeå en Tuve reeds goed op weg, de prestaties in Gent hebben ook een echte CO2-race bij onze andere productie-eenheden veroorzaakt."

Meer info?

Hoe is dit resultaat bereikt?
Om te beginnen zijn er in de fabriek een aantal wijzigingen aangebracht om het energieverbruik te verlagen. In het dak werden ”lichtstraten”gebouwd om meer daglicht binnen te krijgen. Dit, samen met de lichtere kleuren op de wanden en muren, zorgt ervoor dat er minder verlichting nodig is .

De fabriek in Gent bouwde drie windturbines op het terrein, die voorzien in de helft van de energiebehoefte van de fabriek. De resterende elektriciteit is afkomstig van groene energiebronnen, en wordt geleverd door de Belgische energieleverancier Electrabel.

Van de verwarmingsbehoefte in de fabriek wordt 70 procent geleverd door een nieuwe biomassacentrale..De centrale werkt op houtkorrels en de energie voor het opstarten van het verbrandingsproces wordt geleverd door zonnecellen op het dak. De resterende 30 procent wordt geleverd door een aardgasboiler die is geconverteerd om op biobrandstof te werken.