Chassisveiligheid van Volvo FH

Volvo FH

Langeafstandstransporten vragen om een truck die geschikt is voor lange afstanden. Volvo FH is die truck.

Max. treingewicht:
18 tot 120 ton

Motoren:
400, 440, 480, 500, 520

Cabines:
dag, slaap, Globetrotter, Globetrotter XL

Chassisveiligheid

LKS - Waarschuwt wanneer het voertuig de rijstrook verlaat
LKS  Lane Keeping Support  controleert de positie van de truck op de weg. Het systeem waarschuwt de chauffeur wanneer deze onbedoeld zijn rijstrook verlaat of wanneer deze een rijstrook met tegemoetkomend verkeer oprijdt. De voornaamste toepassingsgebieden zijn langeafstandstransport op autowegen, wanneer er wordt gereden met een constante kruissnelheid in een monotone omgeving.

Het systeem helpt de chauffeur als deze zich niet voldoende concentreert, moe is of als zijn aandacht verslapt.

LCS - Waarschuwt voor mogelijke botsingen aan de zijkant
LCS  Lane Changing Support System  controleert de dode hoek aan de bijrijderszijde die niet zichtbaar is in de buitenspiegels. Wanneer de chauffeur de richtingaanwijzer aanzet en van rijbaan wil wisselen, controleert de radar van het LCS-systeem eerst of zich een voertuig in de dode hoek bevindt. Als dit het geval is, wordt de chauffeur via een lichtsignaal gewaarschuwd.

DAS - Waarschuwing bij vermoeidheid
DAS  Driver Alert Support System  controleert parameters zoals bewegingen van het stuurwiel en de pedalen. Een videocamera aan de binnenkant van de voorruit registreert het midden van de weg en de zijmarkeringen op het wegdek en een boordcomputer vergelijkt de stuurbewegingen van de chauffeur met de wegmarkeringen. Wanneer de chauffeur begint te slingeren, waarschuwt DAS de chauffeur via een akoestisch signaal en een knipperend indicatielampje op het informatiedisplay. Dit systeem is als optie leverbaar bij LKS.

ACC - Actieve cruise control houdt afstand
ACC  Adaptive Cruise Control  is een actief cruise control systeem waarmee de chauffeur soepel in het verkeer kan invoegen en een veilige afstand t.o.v. het voorgaande voertuig houdt.

Met ACC kiest de chauffeur een tijdsinterval ten opzichte van het voorgaande voertuig. Het ACC-systeem houdt dan dit tijdsinterval aan door de automatische regeling van het motorvermogen en de remmen. Het intervalcontrolesysteem van de ACC is gebaseerd op een zeer geavanceerde radarfunctie.

EBS - Elektronisch geregelde, snel reagerende remmen
EBS-schijfremmen  Electronically controlled Brake System  bieden een duidelijk, goed uitgebalanceerd remgevoel, een hittebestendige remschijfinstallatie en eenvoudig onderhoud. Ze worden gekenmerkt door een uitzonderlijk remeffect, terwijl de elektronische regeling zorgt voor een enorm snelle respons bij een korte remafstand. EBS is leverbaar in de programmapakketten Medium en High.

ESP - Remstabilisatie vangt de fouten van de chauffeur op
ESP  Electronic Stability Program  zorgt voor veilig remmen met de mogelijkheid om de remkracht indien nodig te verdelen over de verschillende wielen.

ESP remt elk wiel afzonderlijk Het systeem registreert bijvoorbeeld of de truck te hard rijdt en het voertuig op het punt staat om te gaan slippen of kantelen in een bocht, en zelfs wanneer de aanhanger de neiging heeft om te gaan slingeren in een snelle uitwijkmanoeuvre. ESP is opgenomen in EBS High voor alle trekkers en is ook leverbaar voor bakwagens met 6×2 luchtgeveerd tandemstel.