– Det er som å ha en virtuell mekaniker om bord

Nye Volvo FH gjør det mulig å øke driftstiden mer enn noensinne. Med teknologi om bord kan verkstedet utføre kontroll av viktige deler mens lastebilen er på veien. Det betyr at vedlikeholdet kan planlegges når det faktisk er nødvendig.

Bakgrunnen for denne verdensnyheten er Telematics Gateway, kommunikasjonsenheten i Volvo FH som gir lastebil, sjåfør og transportselskap et forsprang i ulike situasjoner. For å få et skreddersydd vedlikehold sender enheten en rapport til verkstedet, slik at teknikeren kan sjekke status på viktige deler som bremseklosser, clutch, batteri og lufttørker.

– Hvis disse delene er i bedre stand enn forventet, kan verkstedet justere serviceplanen, slik at det blir tatt service på lastebilen når den faktisk trenger det, sier Christian Gustavsson, ansvarlig for Volvo Trucks service.
 


Volvo Gold-kontrakt

En gullkantet service

Dette er en del av den nye Volvo Gold-kontrakten som tilbys, og det gjøre det mulig for kundene å slippe å tenke på serviceplanen og la verkstedet ta seg av den. Mekanikeren følger med på lastebilens kjørelengde og hvor fort delene slites, og justerer serviceplanen tilsvarende. Når lastebilen trenger vedlikehold, blir du kontaktet.

– Det å kunne kontrollere slitasje eksternt betyr at du slipper å besøke verkstedet for ofte, og servicen blir gjort før det er for sent, sier Gustavsson.


Vedlikehold tilpasset hver lastebil

Siden lastebiler er fulle av deler som trenger regelmessig service, vil en tilnærming basert på den reelle slitasjen være positiv både for driftstiden og lønnsomheten. – Transportselskapet oppnår mer effektiv bruk av lastebilen og flere tonnkilometer, sier Gustavsson.

Og i tilfelle havari vil kommunikasjonsenheten og VAS On Call-knappen gjøre det mulig for Volvo å sende de tekniske ressursene som skal til for å få lastebilen tilbake på veien. – Det er ingen vits i å late som om man helt kan unngå havarier. Vi kan imidlertid gjøre det enklere å få hjelp når uhellet er ute, sier Christian Gustavsson.

Trykk på knappen for å få hjelp

Når sjåføren trykker på knappen, opprettes en telefonsamtale automatisk, og data sendes til et kundesenter (i utvalgte land). Sentralbordbetjeningen ser lastebilens posisjon og alle diagnostiserende feilkoder. Sjåføren trenger bare å bekrefte hva som er skjedd.

– Dette gir umiddelbart en bedre oversikt over situasjonen, og vi kan sørge for riktig assistanse til kjøretøyet og berolige sjåføren om at hjelpen er på vei, avslutter Christian Gustavsson. – Det er som å ha en virtuell mekaniker om bord.

10
Driftstid