Volvo FMX

Volvo FMX, den moderne anleggsbilen, fullpakket med innovative løsninger og nyskapende funksjoner.

4 × 2, 4 × 4, 6 × 2, 6 × 4, 6 × 6, 8 × 2, 8 × 4, 8 × 6, 10 × 4 eller 10 × 6

D11 eller D13 (330 til 540 hk)
Volvo FMX luftfjæring
Når en vei ser ut som dette – trå på gassen

Tidligere har luftfjæringen hovedsakelig vært til glede for sjåfører av kjøretøy som kjører på veien (på grunn av den lave bakkeklaringen). Men så bestemte noen ingeniører i Volvo Trucks seg for å snu den nye luftfjæringen opp-ned. På den måten kombinerte de bladfjæringens bakkeklaring med luftfjæringens komfort og effektivitet.

På en anleggsplass er det liten toleranse for fjærdeler og luftbelger som henger nedenfor akselen. De kommer rett og slett i veien for dyrebar bakkeklaring. «Så vi har plassert disse tingene oppå drivakselen, hvor de er mindre sårbare,» sier produktplanlegger Bosse Franzon. «Dette fører til minst 300 millimeter bakkeklaring og til at fjæringen ikke lenger er i skuddlinjen for stener og grus.»

Tilgivende, men fast

Forbedrede stabilisatorer spiller også en viktig rolle i den nye luftfjæringen. Disse er nå vendt oppover og plassert midt mellom akslene og overfører kreftene fra veien og lastebilen inn i den stiveste delen av rammen for å forbedre rullestabiliteten.

«Luftfjæringen har et intelligent kontrollsystem som sikrer at lastfordelingen mellom akslene er optimalisert for å oppnå maksimum stabilitet ved tipping,» legger strategisk planlegger Peter Frleta til. «Alle som synes at alle tippbiler med luftfjæring er myke og gyngende, kommer til å få seg en overraskelse.»

Ikke lenger i skuddlinjen for steiner og grus

Hvem trenger komfort for å levere grus?

Peter, som har erfart vaskebretteffekten ved kjøring på ujevne steinbruddsveier, tror det er her luftfjæringen er mest berettiget: «Vibrasjonene går fra chassiset til førerhuset og inn i sjåføren. Det føles som om du er i ferd med å ristes i stykker.» Han tar en liten pause. «Det er ikke rart sjåførene som testet den nye luftfjæringen, var glade for å fortsette testingen – de ønsket ikke å gå tilbake til slitet med å kjøre en konvensjonell lastebil igjen.»

Lastebilen har også godt av det, ettersom det er mindre vibrasjonsskade, som til syvende og sist øker driftstiden. På toppen av det hele økes produktiviteten av høyere fart. «Vi så en økning på 5 til 10 km/t – og det skyldes utelukkende komforten,» tilføyer Peter.

Kortere overheng

Med den nye fjæringsløsningen er det ingenting bak bakakselen som kan komme i veien for tippingen. En av fordelene med dette er at et er mulig å tippe rett inn i en asfaltutlegger. «Du kan få tippeakselen plassert veldig nær bakhjulet, slik at overhenget blir veldig kort. Det har veldig mange fordeler, men så er jo dette den første spesiallagde luftfjæringen for anleggsarbeid,» sier Bosse.

I hele utvalget

Den nye luftfjæringen er nå tilgjengelig for nesten alle akselkombinasjoner, inkludert lastebiler med foraksel med drift (4 × 4, 6 × 6, 8 × 6 og 10 × 6). Den maksimale lastekapasiteten er høy (26 tonn med tandem-boggi og 36 tonn med tridem), noe som gir en total lastekapasitet på 46 tonn for en fireakslet lastebil som en 8 x 4.

Peter Frleta

Det beste av det beste

Volvo FMX med et ekstra høyt anleggschassis kan spesifiseres med bakre luftfjæring i kombinasjon med enten trommelbremser eller skivebremser. Sammen med Tridem-konfigurasjonene ser Bosse dette som nøkkelen til fantastisk manøvreringsevne. «Det faktum at du kan velge skivebremser, betyr at du også kan ha Volvo Dynamic Steering. Med den beste fjæringen, de beste bremsene og den beste styringen får lastebilen en helt ny karakter.»

Peter minner ham på I-Shift: «I så fall vil jeg ha min med den beste girkassen også.»

Les mer om den bakre luftfjæringen for anleggsbiler

7
Luftfjæring